
Dla większości z nas zbliża się okres Wielkiego Postu Nie jemy mięsa w środę zwaną Środą Popielcową (uroczyste rozpoczęcie Wielkiego Postu) oraz we wszystkie piątki na znak solidarności z Chrystusem, który tego dnia umarł za nas na krzyżu. Możemy jeść rybę chociaż to jest mięso. Dlaczego ? Jest to zwyczaj przejęty od Żydów, którzy wszystkich istot zimnokrwistych nie uznawali za mięso: ryb, ślimaków, żółwi czy żab. Zwyczaj, jak wiele innych, przejęliśmy wraz z tradycją biblijną. Poza religią warto przypomnieć, o bezcennych zaletach spożywania mięsa ryb. Właściwości zdrowotne tłuszczy z rodziny Omega 3 są nieocenione dla naszego organizmu. Mianowicie w znaczącym stopniu przyczyniają się do leczenia miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca poprzez obniżenie cholesterolu całkowitego a także lipoprotein LDL, czyli złego cholesterolu w naszym organizmie. Jedzenie ryb pomaga zapobiegać reumatoidalnemu zapaleniu stawów, bo dzięki obniżonej produkcji cytokin, łatwiej zwalczamy stany zapalne.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie